OM FRU AARVIKS VESLE BAKERI OG KJØKENHAGE
Fru Aarviks vesle bakeri er eit sjarmerande lite økologisk bakeri i den idylliske bygda Baldersheim som ligger heilt sør i Bjørnafjorden kommune med ein spektakulær utsikt over heile Bjørnefjorden.
HISTORIEN VÅR
Fru Aarviks vesle bakeri er eit sjarmerande lite økologisk bakeri i den idylliske bygda Baldersheim som ligger heilt sør i Bjørnafjorden kommune med ein spektakulær utsikt over heile Bjørnefjorden.
Fru Aarvik har ein stor lidenskap for gode, kortreiste kvalitetsråvarer der sjølve måten å dyrke urkornet og andre gamle kornsorter betyr mest. Me brukar norske økologiske råvarer ikkje berre på grunn av ein særs god kvalitet, men mest fordi bøndene ikkje bruker sprøytevernmidlar og kunstgjødsel. Øko-bonden spiller på lag med naturen og dermed sørger ho/han for å legge til rette for eit mykje større biologisk mangfald både over og under jorda enn ved konvensjonelt landbruk.
I bakeriet har me både surdeigsbrød, dei berømte skillingsbollane med ekte ceylon kanel, flotte kringler, scones, ciabatta og fleire andre bakervarer som vil variere litt etter kundene og bakerens ynskje og årstid. Alt sammen er bakt med
steinmalt økologisk mjøl frå gårder i Norge. Me har også sal av andre økologiske produkt som, steinmalt mjøl av urkorn og gamle kornsortar frå Holli Mølle og Mylnå, krydder, kaffi, te, rårørsukker, kambucha, juice/most og mykje anna
godt, og så har me den rågoe sjokoladen frå dei prisbelønte «Jentene på tunet»!
OM FRU AARVIKS LILLE KJØKENHAGE
Sommaren 2020 startar me med ein litt større grønnsaksproduksjon, og denne gongen ikkje berre til eige bruk, men også for salg til alle som ynskjer ferske grønnsaker!
Me brukar ikkje sprøytevernmidler eller kunstgjødsel og me er opptatt av å ikkje berre dyrka grønnsakene, men også jorda. Derfor er det ein selvfølge at me skal ha vekstskifte og bytta på kva som skal dyrkast kor kvart år. Me planlegger for å legge om til økologisk produksjon i framtida.
I kjøkkenhagen har me alt frå, gulrøtter, kålrabi, ulike sortar poteter, kål, paprika, tomater, agurk, løk og chili, kvitløk, aubergine, reddiker, sellerirot, urtar og mykje meir. Mesteparten av produksjonen vil forgå på Aarvik gård som me etterkvart skal overta.
KVIFOR BAKAR EG KUN SURDEIGSBRØD?
I ein surdeig oppstår heving på grunn av naturlege melkesyrebakteriar og villgjær som finst på kornet, på denne måten kan me fermentere og heve deigen uten bruk av gjær. Ein avgjerande faktor for å få gode og næringsrike brød er på den annen side tid, MYKJE TID, for at surdeigen skal kunne få modnes i sitt eige tempo og dei gode smakene frå kornet skal få sette seg og gi brødet sitt særpreg.
Fermenteringsprosessen som oppstår i surdeigen fører til nedbryting av fytinsyre, eit antinæringsstoff som finst naturlig i korn, nøtter og frø. Fytinsyre binder næringsstoffer og viktige mineraler og gjer dei utilgjengelig for oss i gjærhevet brød og ubehandla frø og nøtter. Når fytinsyren blir nedbrutt fører det til eit betre næringsopptak og frigjer mineraler slik at dei lettere tas opp i tarmen.
Dette er hovedårsaken til at sjølv valde å bake med surdeig og langtidshevde brød, samtidig som eg synes det er utruleg spanande å jobbe med surdeig og dei ulike urkorns-sortane.
Eg brukar mine surdeigsstartarar som består av svedjerug og landhvete eller spelt i alle surdeigsbrød og setter deigene dagen før dei bakast i steinovn morgonen etter.
Å bake med surdeig har lange tradisjonar, heile 5000år tilbake i tid og er den opprinnelige og beste måten å bake brød på grunna lettare og betre fordøyelighet, samt næringsopptak.
Eit godt og sunt brød trenger kun 3 ingrediens: mjøl, vatn og salt. Men så er det jo kjekt og eksprimentere litt med nøtter, frø og heile korn i brødene også!
FRAMTIDA
Med tid og stundar skal det bittelille øko-bakeriet vårt flyttast ned i Aarvik når me skal overta gården. Etterkvart kan det hende at me også vil ha open kafè og utsalg om sommaren, i helgar og ved høgtider. Planen vår er også å ta i bruk fleire av dei gamle husene på gården og opne opp for folk slik at ein kan få eit innblikk i korleis folk budde på seint 17- og 1800 tallet. Etterkvart tenker me også å tilby overnatting, flotte naturopplevingar og aktiviteter på gården og i nærområdet.
HISTORIEN VÅR
Fru Aarviks vesle bakeri er eit sjarmerande lite økologisk bakeri i den idylliske bygda Baldersheim som ligger heilt sør i Bjørnafjorden kommune med ein spektakulær utsikt over heile Bjørnefjorden. Fru Aarvik har ein stor lidenskap for gode, kortreiste kvalitetsråvarer der sjølve måten å dyrke urkornet og andre gamle kornsorter betyr mest. Me brukar norske økologiske råvarer ikkje berre på grunn av ein særs god kvalitet, men mest fordi bøndene ikkje bruker sprøytevernmidlar og kunstgjødsel. Øko-bonden spiller på lag med naturen og dermed sørger ho/han for å legge til rette for eit mykje større biologisk mangfald både over og under jorda enn ved konvensjonelt landbruk.
I bakeriet har me både surdeigsbrød, dei berømte skillingsbollane med ekte ceylon kanel, flotte kringler, scones, ciabatta og fleire andre bakervarer som vil variere litt etter kundene og bakerens ynskje og årstid. Alt sammen er bakt med steinmalt økologisk mjøl frå gårder i Norge. Me har også sal av andre økologiske produkt som, steinmalt mjøl av urkorn og gamle kornsortar frå Holli Mølle og Mylnå, krydder, kaffi, te, rårørsukker, kambucha, juice/most og mykje anna godt, og så har me den rågoe sjokoladen frå dei prisbelønte «Jentene på tunet»!
OM FRU AARVIKS LILLE KJØKENHAGE
Sommaren 2020 startar me med ein litt større grønnsaksproduksjon, og denne gongen ikkje berre til eige bruk, men også for salg til alle som ynskjer ferske grønnsaker!
Me brukar ikkje sprøytevernmidler eller kunstgjødsel og me er opptatt av å ikkje berre dyrka grønnsakene, men også jorda. Derfor er det ein selvfølge at me skal ha vekstskifte og bytta på kva som skal dyrkast kor kvart år. Me planlegger for å legge om til økologisk produksjon i framtida.
I kjøkkenhagen har me alt frå, gulrøtter, kålrabi, ulike sortar poteter, kål, paprika, tomater, agurk, løk og chili, kvitløk, aubergine, reddiker, sellerirot, urtar og mykje meir. Mesteparten av produksjonen vil forgå på Aarvik gård som me etterkvart skal overta.
KVIFOR BAKAR EG KUN SURDEIGSBRØD?
I ein surdeig oppstår heving på grunn av naturlege melkesyrebakteriar og villgjær som finst på kornet, på denne måten kan me fermentere og heve deigen uten bruk av gjær. Ein avgjerande faktor for å få gode og næringsrike brød er på den annen side tid, MYKJE TID, for at surdeigen skal kunne få modnes i sitt eige tempo og dei gode smakene frå kornet skal få sette seg og gi brødet sitt særpreg.
Fermenteringsprosessen som oppstår i surdeigen fører til nedbryting av fytinsyre, eit antinæringsstoff som finst naturlig i korn, nøtter og frø. Fytinsyre binder næringsstoffer og viktige mineraler og gjer dei utilgjengelig for oss i gjærhevet brød og ubehandla frø og nøtter. Når fytinsyren blir nedbrutt fører det til eit betre næringsopptak og frigjer mineraler slik at dei lettere tas opp i tarmen.
Dette er hovedårsaken til at sjølv valde å bake med surdeig og langtidshevde brød, samtidig som eg synes det er utruleg spanande å jobbe med surdeig og dei ulike urkorns-sortane. Eg brukar mine surdeigsstartarar som består av svedjerug og landhvete eller spelt i alle surdeigsbrød og setter deigene dagen før dei bakast i steinovn morgonen etter.
Å bake med surdeig har lange tradisjonar, heile 5000år tilbake i tid og er den opprinnelige og beste måten å bake brød på grunna lettare og betre fordøyelighet, samt næringsopptak. Eit godt og sunt brød trenger kun 3 ingrediens: mjøl, vatn og salt. Men så er det jo kjekt og eksprimentere litt med nøtter, frø og heile korn i brødene også!
FRAMTIDA
Med tid og stundar skal det bittelille øko-bakeriet vårt flyttast ned i Aarvik når me skal overta gården. Etterkvart kan det hende at me også vil ha open kafè og utsalg om sommaren, i helgar og ved høgtider. Planen vår er også å ta i bruk fleire av dei gamle husene på gården og opne opp for folk slik at ein kan få eit innblikk i korleis folk budde på seint 17- og 1800 tallet. Etterkvart tenker me også å tilby overnatting, flotte naturopplevingar og aktiviteter på gården og i nærområdet.